duminică, 31 august 2014

Problema calcarului si a tartrului

Sa ne aplecam o clipa asupra faimosului calcar, baza giganticului business al dedurizantilor si al detartrantilor, produse destinate sa ne protejeze aparatele electrocasnice.
Calcarul (sau tartrul) este o roca sedimentara usor solubila in apa si compusa in cea mai mare parte din carbonat de calciu (CaCO3) si din carbonat de magneziu (MgCO3), subtante care se gasesc cu usurinta in apele minerale, fara ca acest lucru sa perturbe pe cineva in vreun fel. Ceea ce este rau pentru aparate, poate fi bun pentru organism? Evident ca nu, dar aici mai intervine si marketingul…
In natura calcarul este prezent in marea majoritate a apelor curgatoare si trebuie sa o luam ca atare, pentru ca nu ne putem muta cand si unde vrem… Trebuie sa facem fata acestei probleme.
Continutul de calcar din apa, denumit si “duritatea apei”, se exprima in grade franceze (°f). Un grad reprezinta 4 mg de calciu sau 2,4 mg de magneziu sau – si mai simplu de retinut – 10 mg de carbonat de calciu (CaCO3) la litrul de apa. Alta unitate de masura este milimolul la litru (mmol/l), adica numarul de particule de calciu si de magneziu existente intr-un litru de apa. Se disting sase grade de duritate:
foarte moale
moale
medie
moderata
dura
foarte dura
0-7 mg/l
7-15 mg/l
15-25 mg/l
25-32 mg/l
32-42 mg/l
>42 mg/l
Oficial, prezenta calcarului in apa nu prezinta niciun inconvenient pentru sanatate. Ba chiar din contra, dupa unele surse… Calciul si magneziul sunt cotate ca elemente benefice pentru sanatate,…uitand sau ocolind intentionat faptul ca omul este heterotrof si nu poate sa asimileze corect decat mineralele de provenienta vegetala. Acesta este si motivul pentru care medicii naturopati sfatuiesc pacientii sa evite consumul apelor minerale cu o concentratie a substantelor minerale mai mare de 200 mg/l. Cel mai bine este sa ramanem la concentratii sub 50 mg/l!
Oficial, problema este pusa cu accent pe aspectul de ordin menajer: trebuie sa aparam aparatele de tartru, adica de depozitele de calcar formate sub efectul caldurii. Ca regula generala, numai caldura este susceptibila sa cristalizeze mineralele pentru a forma tartrul, de aceea este absurd, ca sa nu zicem chiar criminal sa folosesti un dedurizator pe o retea de apa potabila. Una peste alta, e mai bine sa bei calcar decat sodiu! Pentru cine nu stie, aparatele de dedurizare a apei “schimba ionii de calciu (Ca++) si magneziu (Mg++) din apa cu cei de sodiu (Na+).
In ceea ce priveste aparatele electrocasnice si tevile, problema este diferita: tartrul duce la suplimentarea consumului de energie electrica, de detergenti, reducerea debitului de apa de unde pot aparea proliferari bacteriene nedorite atunci cand apa calda stagneaza. Aici trebuie gasite neaparat solutii! Prin urmare, dedurizatoarele de apa sunt acceptabile pe circuitele de apa calda, dar dezastruoase pe circuitul apei potabile.
In ceea ce priveste “solutiile alternative”, exista doua directii interesante:
·        Filtrarea apei care va suprima o mare parte din minerale, mai ales daca se alege filtrarea prin osmoza inversa. Aceasta nu se poate aplica retelei de apa, ci este o solutie pentru un punct unic de alimentare cu apa. Exista aparate mari pentru debite mari, amplasate la intrarea apei in anumite unitati industriale sau locuinte. Acestea sunt insa foarte costisitoare. Pentru debite mici, cel mai bine este ca fiecare gospodarie sa aiba un purificator de apa cu osmoza inversa si sa foloseasca apa aceasta pentru consumul direct si pentru prepararea mancarii.
·        Sistemele bazate mai ales pe magneti de putere mare care modifica structura calcarului in aragonita, avantajul fiind ca aceasta nu se fixeaza pe tevi si aparate si este eliminata si mult mai usor din organism. Aceste sisteme se folosesc pe dispozitive integrale instalate pe conductele principale de apa ale retelei orasenesti, fie in fantani.

joi, 21 august 2014

Apa si sanatatea noastra

Trebuie sa bem apa. Dar de ce si in ce cantitate?

 Apa: un aliment?
Apa nu este un aliment, pentru ca ea nu contine nici proteine, nici glucide, nici lipide. Ea nu furnizeaza energie bruta. Cu toate acestea, apa este esentiala vietii, pentru ca numai cu ajutorul apei corpul uman poate sa foloseasca energia prezenta in alimente.
De ce trebuie sa bem apa?
Corpul nostru este alcatuit din 60-70% apa. Dupa oxigen, apa este elementul cel mai important pentru viata. Apa este indispensabila mentinerii proceselor vitale. Fluidele ocupa aproape tot spatiul corpului nostru, atat in interiorul celulelor, cat si in exteriorul lor. Astfel, apa:
  • ·         Mentine volumul sangelui si a limfei
  • ·         Furnizeaza saliva care ne ajuta sa inghitim alimentele
  • ·         Este lubrifiantul articulatiilor si al ochilor
  • ·         Mentine temperatura corpului
  • ·         Permite reactiile chimice din interiorul celulelor
  • ·         Permite absorbtia si transportul nutrientilor ingerati
  • ·         Permite activitatea neurologica a creierului
  • ·         Asigura hidratarea pielii
  • ·         Elimina din organism deseurile produse in urma digestiei si a altor procese metabolice


Cata apa trebuie sa bem?
Intr-un climat temperat, asa cum este cel din tara noastra, o persoana de talie medie consuma mai mult de 2 litri de apa pe zi. Corpul pierde intr-o zi mai mult de un litru de apa corporala prin urina si cam aceeasi cantitate prin transpiratie, fecale si respiratie.
  • Pierderile cele mai importante:
  • ·         Cand temperatura exteriara este ridicata
  • ·         In timpul unei activitati fizice
  • ·         In timpul alaptarii
  • ·         In cazul unei imbolnaviri

Fiecare persoana are nevoie de apa in cantitati care ii sunt specifice numai ei, tinand cont de talie (inaltime, greutate), de climat si de modul de viata.
Pentru a evalua aceste nevoi Clinica Mayo din SUA a propus trei abordari ale problemei, tinand cont de faptul ca alimentatia noastra ne furnizeaza si ea o cantitate importanta de apa, mai ales daca ne referim la fructe si legume care in general sunt compuse din mai mult de 80% apa.
Inlocuirea. Se evalueaza cantitatea de urina excretata intr-o zi (aproximativ 1,5 litri la un adult) si se adauga un litru de apa corporala folosita de metabolism (pentru o persoana mediu-activa). Pierderea este de 2,5 litri. Pentru ca in mod normal din alimentatie luam in medie 20% din necesarul de apa, mai ramane o cantitate de 2 litri de recuperat. Aceasta se gaseste in ciorbe, supe, bauturi calde sau reci si, evident, in apa potabila pe care o bem.
Cele opt pahare de apa pe zi: un mit spulberat. E vorba mai degraba despre opt pahare de apa sau alte lichide (sucuri, supe, bauturi calde etc.) Si celelalte bauturi, altele decat apa, contribuie la aportul total de apa.
Recomandarile nutritionistului. Este bine ca femeile sa consume 3 litri de lichide pe zi, iar barbatii 2,2 litri.
O persoana care nu face sport trebuie sa consume 1,5-2 litri. Cei care nu prea mananca fructe si legume trebuie sa consume 2 litri de lichide pe zi, iar cei care fac sport intensiv trebuie sa bea suplimentar 1 litru de lichid pentru fiecare ora de activitate fizica.

Cand trebuie sa bem apa?
Nu trebuie sa asteptam sa ne fie sete pentru ca sa ne hotaram sa bem apa. Cand esti activ este posibil sa nu fii atent la nevoile organismului si sa pierzi o cantitate mare de apa pana vei resimti setea. Prin urmare trebuie sa ne obisnuim sa bem apa in mod regulat de-a lungul unei zile.
E mai bine sa bem apa in timpul mesei? Se pare ca acest lucru nu prea are importanta. Singura problema care ar crea un disconfort ar fi volumul marit al stomacului. Important este sa bem suficient. Daca unei persoane ii place sa bea apa in timpul meselor, daca este un consum moderat, nu exista niciun motiv sa se priveze de acest lucru.
Femeile insarcinate care au stari de greata si de voma pot sa-si reduca aceste stari neplacute evitand sa bea inainte de masa, in timpul acesteia sau imediat dupa.
Conform preceptelor chinezesti, digestia este facilitat daca se bea inainte de masa o ceasca de apa calda. Nu toti nutritionistii sunt de aceasta parere. Unii dintre ei recomanda apa cu lamaie pentru accelerarea digestie.




luni, 18 august 2014

Apa poluata. Care sunt pericolele pentru sanatate?

Poluarea apei a devenit una dintre preocuparile majore ale omenirii. Medicamente, pesticide… Ce anume introducem in corpul nostru atunci cand bem un pahar cu apa?
Care sunt principalele surse de poluare ale apei in ziua de azi?
Principalele surse de poluare ale apei sunt agricultura (pesticide, nitrati etc.), industria (metale grele, cianuri etc.) si medicina (reziduurile medicamentoase).

Care este impactul demonstrat stiintific al acestora asupra sanatatii?
Existenta, chiar in doze slabe, a perturbatorilor endocrini (medicamente, pesticide, reziduuri industriale) poate avea impact asupra sistemului reproductor si asupra cresterii. Cercetatorii au descoperit ca pe anumite cursuri poluate de apa exista fenomene de feminizare a masculilor, precum si o sensibilitate crescuta la agentii infectiosi la anumite specii de pesti, de gasteropode si de broaste.
Poluarea poate fi insa de mai multe feluri pe acelasi curs de apa. Mare parte sunt perturbatori endocrini (bifenol A, ftalati, PCB, pesticide) si ei actioneaza sinergic, avand un impact semnificativ asupra sanatatii umane. Exista si un impact al antibioticelor asupra proliferarii tot mai accelerate a unor bacterii foarte rezistente.
Poluantii
Efectele asupra sanatatii
Materii in suspensie
Ele transporta poluantii si cresc riscurile de contaminare umana
Poluare organica
Favorizeaza dezvoltarea organismelor patogene
Azot (nitrati, fosfati)
Riscuri de aparitie a cancerului
Maladia albastra la copii
Metale grele
Probleme respiratorii, digestive, nervoase sau cutanate
Arsenicul, nichelul si cromul sunt considerate cancerigene
Pesticide
Efecte asupra reproduceii umane (malformatii, sterilitate), mutatii genetice si cancerigene

Incalzirea globala agraveaza cumva degradarea calitatii apelor?
Bineinteles! Schimbarile climaterice au repercusiuni mai ales in ceea ce priveste poluarea bacteriologica: nivelul de aciditate a marilor si oceanelor creste fara incetare din cauza gazelor care produc efectul de sera, dar acestea nu sunt singurele manifestari negative. Din cauza incalzirii globale, exista o ridicare a temparaturii apelor de suprafata (cursuri de apa, lacuri, mari), ceea ce afecteaza conditiile de viata ale microorganismelor care traiesc in acele ape. Cresterea temparaturii cu cateva grade poate favoriza inmultirea amibelor, a bacteriilor (cum ar fi vibrio), a algelor si a fitoplanctonului toxic. De asemenea, din cauza perioadelor secetoase tot mai frecvente, cantitatile de apa disponibila scad, ceea ce inseamna ca poluantii sunt tot mai concentrati.
Toate acestea influenteaza calitatea apei potabile produse.

Ce trebuie sa faca atunci consumatorii pentru a se pune la adapost de aceste riscuri?
Ca si in cazul calitatii aerului pe care-l respiram, solutiile sunt in mana celor responsabili politic. Astazi, la iesirea din statiile de epurare, apa asa-zis “potabila” are urme de pesticide, de substante hormonale si de tot felul de alte chimicale. Statiile de epurare sunt vechi, depasite tehnologic, retelele de alimentare au adesea conducte vechi si murdare si nu pot asigura o calitate corecta a apei de baut. Adaugarea clorului pentru omorarea patogenilor este necesara poate, dar nu suficienta si in plus mai da si un gust si un miros neplacut apei. Problema nu mai trebuie privita numai unilateral, in termeni de evitare a unor intoxicatii acute, ci trebuie luata in considerare si expunerea indelungata la substante periculoase sanatatii, chiar daca acestea sunt in cantitati mici. In mod normal, acesti poluanti NU ar trebui sa se gaseasca DELOC in apa de baut!

Din toate aceste motive, consideram ca populatia trebuie sa-si ia in propriile maini problema purificarii apei de baut si a celei cu care se prepara mancarea. Este un gest responsabil, de grija asupra propriei sanatati, sa ne instalam acasa un sistem cat mai eficient de purificare a apei.

marți, 12 august 2014

Purificarea cu carbune activ


Ideea poate parea la inceput ciudata, dar ea este folosita de catre japonezi de mai mult de patru secole. In tara noastra nu se practica acest lucru, dar exista purificatoarele de apa care folosesc baterii de filtre, din care unele contin carbune activ. Fiind foarte poros, acesta absoarbe contaminantii atragand ionii si clorul. Carbunele activ absoarbe si reziduurile de erbicide si pesticide. El neutralizeaza de asemenea si PH-ul apei, astfel incat aceasta nu va fi nici acida, nici bazica.

In randul populatiei interesate de a bea o apa cat mai curata exista doua curente: unii beau numai apa imbuteliata, iar ceilalti prefera sa bea apa de la robinet filtrata in prealabil. Este evident ca a bea numai apa imbuteliata implica niste costuri destul de mari, pe cand a-ti filtra singur apa este o solutie mult mai buna si mai ecologica, intrucat nu implica suplimentarea gunoaielor de plastic care sufoca deja planeta.

miercuri, 6 august 2014

Purificarea apei-solutia viitorului

Purificator cu membrana de ultrafiltrare, porificator cu osmoza inversa, baterie de filtre instalata la chiuveta… Exista atatea solutii pentru imbunatatirea apei…  Sa filtram- da!, dar ce? Apa nu este la fel peste tot si in functie de calitatea apei difera si aparatul necesar filtrarii. In tara noastra, adesea apanu este insuficienta, ci prea poluata, cu un nivel prea ridicat de pesticide si nitrati care depasesc nivelul reglementat.
Apa de la robinet este potabila?
In Romania, reglementarile sunt foarte stricte atunci cand este vorba despre apa potabila (o apa care poate fi bauta fara riscuri asupra sanatatii). Dar faptul ca o apa se incadreaza in norme, adica este potabila, nu inseamna ca in ea nu se gasesc materii poluante, ci numai faptul ca se considera ca acestea au o concentratie destul de slaba pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorului. Chiar daca exista o cantitate redusa de pesticide, moleculele acestora au o durata de viata foarte lunga! Calitatea apei continua deci sa se degradeze. Exista situatii in care, din varii motive, din cauza unei poluari accidentale, autoritatile recomanda stoparea consumului apei de la robinet pe o perioada de cateva zile.

La ce foloseste filtarea apei?
Filtrarea face ca sa dispara germenii patogeni (bacterii, virusi), organismele parazitare (giardia, cryptosporidium), substantele chimice (nitrati, fosfati, metale grele, hidrocarburi, pesticide). Apa trebuie sa fie limpede, sa contina oligo-elemente, saruri minerale si sa aiba gust bun. Ultima cerinta este si aceea care face diferenta. Prezenta clorului in apa de la robinet este obligatorie conform normelor. In functie de calitatea apei captate de la sursa, cantitatea de clor poate varia de la 0,30 mg/l pana la 0,50 mg/l. E clar ca gustul apei va avea de suferit. In ceea ce priveste plumbul, cuprul si aluminiul prezente mai ales acolo unde instalatiile sunt vechi, purificarea apei este de asemenea o solutie buna.
Apa filtrata seamana cu apa de izvor. Asemenea ei, apa filtrata nu face spuma in timpul fierberii, pastreaza un gust bun al alimentelor in timpul prepararii si nu va cauza depuneri pe recipientele folosite.

Osmoza inversa
Aceasta tehnica va asigura producerea unei ape pure la domiciliu. Metoda este combinata cu filtrarea cu ajutorul carbunelui activ vegetal, prin utilizarea unei baterii de filtre. In acest fel se elimina bacteriile, virusii de dimensiuni foarte mici, metalele grele, poluantii industriali, reziduurile fitosanitare si ingrasamintele agricole, precum si toti oxidantii adaugati in apa la statiile de tratare pentru a limita proliferarea bacteriilor.