Purificator cu membrana
de ultrafiltrare, porificator cu osmoza inversa, baterie de filtre instalata la
chiuveta… Exista atatea solutii pentru imbunatatirea apei… Sa filtram- da!, dar ce? Apa nu este la fel
peste tot si in functie de calitatea apei difera si aparatul necesar filtrarii.
In tara noastra, adesea apanu este insuficienta, ci prea poluata, cu un nivel
prea ridicat de pesticide si nitrati care depasesc nivelul reglementat.
Apa de la robinet
este potabila?
In Romania,
reglementarile sunt foarte stricte atunci cand este vorba despre apa potabila
(o apa care poate fi bauta fara riscuri asupra sanatatii). Dar faptul ca o apa
se incadreaza in norme, adica este potabila, nu inseamna ca in ea nu se gasesc
materii poluante, ci numai faptul ca se considera ca acestea au o concentratie
destul de slaba pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorului. Chiar
daca exista o cantitate redusa de pesticide, moleculele acestora au o durata de
viata foarte lunga! Calitatea apei continua deci sa se degradeze. Exista
situatii in care, din varii motive, din cauza unei poluari accidentale,
autoritatile recomanda stoparea consumului apei de la robinet pe o perioada de
cateva zile.
La ce foloseste
filtarea apei?
Filtrarea face ca sa dispara
germenii patogeni (bacterii, virusi), organismele parazitare (giardia, cryptosporidium),
substantele chimice (nitrati, fosfati, metale grele, hidrocarburi, pesticide).
Apa trebuie sa fie limpede, sa contina oligo-elemente, saruri minerale si sa
aiba gust bun. Ultima cerinta este si aceea care face diferenta. Prezenta
clorului in apa de la robinet este obligatorie conform normelor. In functie de
calitatea apei captate de la sursa, cantitatea de clor poate varia de la 0,30 mg/l
pana la 0,50 mg/l. E clar ca gustul apei va avea de suferit. In ceea ce
priveste plumbul, cuprul si aluminiul prezente mai ales acolo unde instalatiile
sunt vechi, purificarea apei este de asemenea o solutie buna.
Apa filtrata seamana
cu apa de izvor. Asemenea ei, apa filtrata nu face spuma in timpul fierberii,
pastreaza un gust bun al alimentelor in timpul prepararii si nu va cauza
depuneri pe recipientele folosite.
Osmoza inversa
Aceasta tehnica va
asigura producerea unei ape pure la domiciliu. Metoda este combinata cu
filtrarea cu ajutorul carbunelui activ vegetal, prin utilizarea unei baterii de
filtre. In acest fel se elimina bacteriile, virusii de dimensiuni foarte mici,
metalele grele, poluantii industriali, reziduurile fitosanitare si
ingrasamintele agricole, precum si toti oxidantii adaugati in apa la statiile
de tratare pentru a limita proliferarea bacteriilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu