luni, 18 august 2014

Apa poluata. Care sunt pericolele pentru sanatate?

Poluarea apei a devenit una dintre preocuparile majore ale omenirii. Medicamente, pesticide… Ce anume introducem in corpul nostru atunci cand bem un pahar cu apa?
Care sunt principalele surse de poluare ale apei in ziua de azi?
Principalele surse de poluare ale apei sunt agricultura (pesticide, nitrati etc.), industria (metale grele, cianuri etc.) si medicina (reziduurile medicamentoase).

Care este impactul demonstrat stiintific al acestora asupra sanatatii?
Existenta, chiar in doze slabe, a perturbatorilor endocrini (medicamente, pesticide, reziduuri industriale) poate avea impact asupra sistemului reproductor si asupra cresterii. Cercetatorii au descoperit ca pe anumite cursuri poluate de apa exista fenomene de feminizare a masculilor, precum si o sensibilitate crescuta la agentii infectiosi la anumite specii de pesti, de gasteropode si de broaste.
Poluarea poate fi insa de mai multe feluri pe acelasi curs de apa. Mare parte sunt perturbatori endocrini (bifenol A, ftalati, PCB, pesticide) si ei actioneaza sinergic, avand un impact semnificativ asupra sanatatii umane. Exista si un impact al antibioticelor asupra proliferarii tot mai accelerate a unor bacterii foarte rezistente.
Poluantii
Efectele asupra sanatatii
Materii in suspensie
Ele transporta poluantii si cresc riscurile de contaminare umana
Poluare organica
Favorizeaza dezvoltarea organismelor patogene
Azot (nitrati, fosfati)
Riscuri de aparitie a cancerului
Maladia albastra la copii
Metale grele
Probleme respiratorii, digestive, nervoase sau cutanate
Arsenicul, nichelul si cromul sunt considerate cancerigene
Pesticide
Efecte asupra reproduceii umane (malformatii, sterilitate), mutatii genetice si cancerigene

Incalzirea globala agraveaza cumva degradarea calitatii apelor?
Bineinteles! Schimbarile climaterice au repercusiuni mai ales in ceea ce priveste poluarea bacteriologica: nivelul de aciditate a marilor si oceanelor creste fara incetare din cauza gazelor care produc efectul de sera, dar acestea nu sunt singurele manifestari negative. Din cauza incalzirii globale, exista o ridicare a temparaturii apelor de suprafata (cursuri de apa, lacuri, mari), ceea ce afecteaza conditiile de viata ale microorganismelor care traiesc in acele ape. Cresterea temparaturii cu cateva grade poate favoriza inmultirea amibelor, a bacteriilor (cum ar fi vibrio), a algelor si a fitoplanctonului toxic. De asemenea, din cauza perioadelor secetoase tot mai frecvente, cantitatile de apa disponibila scad, ceea ce inseamna ca poluantii sunt tot mai concentrati.
Toate acestea influenteaza calitatea apei potabile produse.

Ce trebuie sa faca atunci consumatorii pentru a se pune la adapost de aceste riscuri?
Ca si in cazul calitatii aerului pe care-l respiram, solutiile sunt in mana celor responsabili politic. Astazi, la iesirea din statiile de epurare, apa asa-zis “potabila” are urme de pesticide, de substante hormonale si de tot felul de alte chimicale. Statiile de epurare sunt vechi, depasite tehnologic, retelele de alimentare au adesea conducte vechi si murdare si nu pot asigura o calitate corecta a apei de baut. Adaugarea clorului pentru omorarea patogenilor este necesara poate, dar nu suficienta si in plus mai da si un gust si un miros neplacut apei. Problema nu mai trebuie privita numai unilateral, in termeni de evitare a unor intoxicatii acute, ci trebuie luata in considerare si expunerea indelungata la substante periculoase sanatatii, chiar daca acestea sunt in cantitati mici. In mod normal, acesti poluanti NU ar trebui sa se gaseasca DELOC in apa de baut!

Din toate aceste motive, consideram ca populatia trebuie sa-si ia in propriile maini problema purificarii apei de baut si a celei cu care se prepara mancarea. Este un gest responsabil, de grija asupra propriei sanatati, sa ne instalam acasa un sistem cat mai eficient de purificare a apei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu