joi, 21 august 2014

Apa si sanatatea noastra

Trebuie sa bem apa. Dar de ce si in ce cantitate?

 Apa: un aliment?
Apa nu este un aliment, pentru ca ea nu contine nici proteine, nici glucide, nici lipide. Ea nu furnizeaza energie bruta. Cu toate acestea, apa este esentiala vietii, pentru ca numai cu ajutorul apei corpul uman poate sa foloseasca energia prezenta in alimente.
De ce trebuie sa bem apa?
Corpul nostru este alcatuit din 60-70% apa. Dupa oxigen, apa este elementul cel mai important pentru viata. Apa este indispensabila mentinerii proceselor vitale. Fluidele ocupa aproape tot spatiul corpului nostru, atat in interiorul celulelor, cat si in exteriorul lor. Astfel, apa:
  • ·         Mentine volumul sangelui si a limfei
  • ·         Furnizeaza saliva care ne ajuta sa inghitim alimentele
  • ·         Este lubrifiantul articulatiilor si al ochilor
  • ·         Mentine temperatura corpului
  • ·         Permite reactiile chimice din interiorul celulelor
  • ·         Permite absorbtia si transportul nutrientilor ingerati
  • ·         Permite activitatea neurologica a creierului
  • ·         Asigura hidratarea pielii
  • ·         Elimina din organism deseurile produse in urma digestiei si a altor procese metabolice


Cata apa trebuie sa bem?
Intr-un climat temperat, asa cum este cel din tara noastra, o persoana de talie medie consuma mai mult de 2 litri de apa pe zi. Corpul pierde intr-o zi mai mult de un litru de apa corporala prin urina si cam aceeasi cantitate prin transpiratie, fecale si respiratie.
  • Pierderile cele mai importante:
  • ·         Cand temperatura exteriara este ridicata
  • ·         In timpul unei activitati fizice
  • ·         In timpul alaptarii
  • ·         In cazul unei imbolnaviri

Fiecare persoana are nevoie de apa in cantitati care ii sunt specifice numai ei, tinand cont de talie (inaltime, greutate), de climat si de modul de viata.
Pentru a evalua aceste nevoi Clinica Mayo din SUA a propus trei abordari ale problemei, tinand cont de faptul ca alimentatia noastra ne furnizeaza si ea o cantitate importanta de apa, mai ales daca ne referim la fructe si legume care in general sunt compuse din mai mult de 80% apa.
Inlocuirea. Se evalueaza cantitatea de urina excretata intr-o zi (aproximativ 1,5 litri la un adult) si se adauga un litru de apa corporala folosita de metabolism (pentru o persoana mediu-activa). Pierderea este de 2,5 litri. Pentru ca in mod normal din alimentatie luam in medie 20% din necesarul de apa, mai ramane o cantitate de 2 litri de recuperat. Aceasta se gaseste in ciorbe, supe, bauturi calde sau reci si, evident, in apa potabila pe care o bem.
Cele opt pahare de apa pe zi: un mit spulberat. E vorba mai degraba despre opt pahare de apa sau alte lichide (sucuri, supe, bauturi calde etc.) Si celelalte bauturi, altele decat apa, contribuie la aportul total de apa.
Recomandarile nutritionistului. Este bine ca femeile sa consume 3 litri de lichide pe zi, iar barbatii 2,2 litri.
O persoana care nu face sport trebuie sa consume 1,5-2 litri. Cei care nu prea mananca fructe si legume trebuie sa consume 2 litri de lichide pe zi, iar cei care fac sport intensiv trebuie sa bea suplimentar 1 litru de lichid pentru fiecare ora de activitate fizica.

Cand trebuie sa bem apa?
Nu trebuie sa asteptam sa ne fie sete pentru ca sa ne hotaram sa bem apa. Cand esti activ este posibil sa nu fii atent la nevoile organismului si sa pierzi o cantitate mare de apa pana vei resimti setea. Prin urmare trebuie sa ne obisnuim sa bem apa in mod regulat de-a lungul unei zile.
E mai bine sa bem apa in timpul mesei? Se pare ca acest lucru nu prea are importanta. Singura problema care ar crea un disconfort ar fi volumul marit al stomacului. Important este sa bem suficient. Daca unei persoane ii place sa bea apa in timpul meselor, daca este un consum moderat, nu exista niciun motiv sa se priveze de acest lucru.
Femeile insarcinate care au stari de greata si de voma pot sa-si reduca aceste stari neplacute evitand sa bea inainte de masa, in timpul acesteia sau imediat dupa.
Conform preceptelor chinezesti, digestia este facilitat daca se bea inainte de masa o ceasca de apa calda. Nu toti nutritionistii sunt de aceasta parere. Unii dintre ei recomanda apa cu lamaie pentru accelerarea digestie.




Un comentariu:

  1. Apa asta devine marea problema a sanatatii... Deschizi robinetul si-ti pui in pahar ceva ce speri ca altii au filtrat si au controlat, dar treburile nu stau totdeauna asa. Cel mai bine e sa iei problema in propriile maini si sa iti filtrezi singur apa, chiar pe cea de la robinet, asa-zis "potabila".

    RăspundețiȘtergere