miercuri, 6 august 2014

Purificarea apei-solutia viitorului

Purificator cu membrana de ultrafiltrare, porificator cu osmoza inversa, baterie de filtre instalata la chiuveta… Exista atatea solutii pentru imbunatatirea apei…  Sa filtram- da!, dar ce? Apa nu este la fel peste tot si in functie de calitatea apei difera si aparatul necesar filtrarii. In tara noastra, adesea apanu este insuficienta, ci prea poluata, cu un nivel prea ridicat de pesticide si nitrati care depasesc nivelul reglementat.
Apa de la robinet este potabila?
In Romania, reglementarile sunt foarte stricte atunci cand este vorba despre apa potabila (o apa care poate fi bauta fara riscuri asupra sanatatii). Dar faptul ca o apa se incadreaza in norme, adica este potabila, nu inseamna ca in ea nu se gasesc materii poluante, ci numai faptul ca se considera ca acestea au o concentratie destul de slaba pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorului. Chiar daca exista o cantitate redusa de pesticide, moleculele acestora au o durata de viata foarte lunga! Calitatea apei continua deci sa se degradeze. Exista situatii in care, din varii motive, din cauza unei poluari accidentale, autoritatile recomanda stoparea consumului apei de la robinet pe o perioada de cateva zile.

La ce foloseste filtarea apei?
Filtrarea face ca sa dispara germenii patogeni (bacterii, virusi), organismele parazitare (giardia, cryptosporidium), substantele chimice (nitrati, fosfati, metale grele, hidrocarburi, pesticide). Apa trebuie sa fie limpede, sa contina oligo-elemente, saruri minerale si sa aiba gust bun. Ultima cerinta este si aceea care face diferenta. Prezenta clorului in apa de la robinet este obligatorie conform normelor. In functie de calitatea apei captate de la sursa, cantitatea de clor poate varia de la 0,30 mg/l pana la 0,50 mg/l. E clar ca gustul apei va avea de suferit. In ceea ce priveste plumbul, cuprul si aluminiul prezente mai ales acolo unde instalatiile sunt vechi, purificarea apei este de asemenea o solutie buna.
Apa filtrata seamana cu apa de izvor. Asemenea ei, apa filtrata nu face spuma in timpul fierberii, pastreaza un gust bun al alimentelor in timpul prepararii si nu va cauza depuneri pe recipientele folosite.

Osmoza inversa
Aceasta tehnica va asigura producerea unei ape pure la domiciliu. Metoda este combinata cu filtrarea cu ajutorul carbunelui activ vegetal, prin utilizarea unei baterii de filtre. In acest fel se elimina bacteriile, virusii de dimensiuni foarte mici, metalele grele, poluantii industriali, reziduurile fitosanitare si ingrasamintele agricole, precum si toti oxidantii adaugati in apa la statiile de tratare pentru a limita proliferarea bacteriilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu